Gratis spændende foredrag: “På sporet af guldhornene” d. 20/4 kl 19-21 på Harlev Bibliotek

Guldhornene – Danmarks helt enestående og største guldfund – har en fremtrædende plads i vores fælles kulturarv. Ingen anden dansk oldsag har været genstand for flere undersøgelser og mere eller mindre fantasifulde tolkningsforsøg end de to guldhorn, fundet i hhv. i 1639 og 1734. De blev stjålet i 1802, smeltet om og forsvandt. Tilbage var kun gamle tegninger og kobbersnit, hornenes mål og vægt samt forskellige øjenvidneberetninger. Så ikke underligt at der hersker nogen usikkerhed om, hvordan de oprindelige guldhorn så ud.

Anders Buch-Jepsen fra Harlev er guldhorns-entusiast. Tag med på sporet af guldhornene; hør om deres form, symboler og ikke mindst deres dramatiske historie; også hidtil ukendte og glemte detaljer. Han medbringer sine egne guldhorn, så du kan se dem tæt på.

Jo mere man dykker ned i guldhornenes historie, jo mere spændende bliver den. For hvor stammede guldhornene egentlig fra? Hvorfor blev de senere ofret; ødelagt og nedgravet? Hvorfor er de to horn så forskellige – den ene med en kryptisk runeindskrift – og har der været et tredje guldhorn, som nogle rygter siger? Der blev lavet to kopier af de originale horn, men de forsvandt sporløst. Hvor blev de af og kan de genfindes? Hvordan blev guldhornene stjålet i 1802 og findes der stadig rester af dem? Der er de seneste 150 år lavet tre forskellige rekonstruktioner – én buet og to snoede – men hvorfor har der egentlig været så stor uenighed blandt historikere og videnskabsfolk om hvordan de så ud? Er der mon noget at skændes om?

Historien om guldhornene slutter med Simon Spies’ guldhorn, som sidste år blev foræret til Museum Sønderjylland. Eller gør den…?

Foredraget er for alle nysgerrige og historieinteresserede i alderen 10-99 år.

Se og læs mere om guldhornene på: