Tillykke med de 100 år. 🇩🇰🇩🇰

Harlev Bageri når lige at runde 100 år, inden den sidste kage er solgt
Når Harlev Bageris 100 års jubilæum er fejret i denne uge, gør Charles og Connie Kristensen klar til at lukke familiebageriet, som er blevet solgt.
Harlev Bageri når lige at runde 100 år, inden den sidste kage er solgt
Når Harlev Bageris 100 års jubilæum er fejret i denne uge, gør Charles og Connie Kristensen klar til at lukke familiebageriet, som er blevet solgt.

Det var hestene, som interesserede Charles Kristensen, kan han huske. Hans farbror havde spændt dem fast til en vogn, som var pakket med bagerbrød, der skulle transporteres ud til gårdene i de omkringliggende byer.
»Det var en god forretning dengang. Der var jo mange mennesker på gårdene,« forklarer han.

Sådan lyder en lille del af den tidlige fortælling om Harlev Bageri, som Charles Kristensens far, K. K. Kristensen, skrev det første kapitel til, da han tilbage i 1923 købte Harlev Dampbageri på Gl. Stillingvej 446 i byen. Onsdag 1. februar er det præcis 100 år siden. 
Hestene er væk, og landmænd udgør ikke længere et stort kundegrundlag, men Harlev Bageri eksisterer stadigvæk. I hvert fald lidt endnu. 

For om få måneder færdiggør Charles Kristensen fortællingens sidste kapitel, når han låser døren til butikken for sidste gang. Men han når at fejre familiebageriets 100 års jubilæum, hvilket er vigtigt for ham.
»Det er det. Der var også interesse for at købe det for et par år siden, men jeg sagde, at vi var nødt til at vente lidt, fordi vi snart rundede 100 år,« fortæller Charles Kristensen, som overtog Harlev Bageri fra sin far i 1967 og lige siden har stået med mel på hænderne i bageriet, der fra 1974 har haft adresse på Grønhøjvej 64.
Har tilpasset sig
Hestevognen foran bageriet er ikke kun oplagt at nævne, fordi de elegante dyr hele livet har fulgt Charles Kristensen, som de sidste mange år har haft galophest på væddeløbsbanen. Nej, hestene er især værd at få med, fordi de er et meget godt billede på, hvorfor Harlev Bageri har fået lov til at overleve i imponerende 100 år som familiebageri. Charles Kristensen mener nemlig selv, at hemmeligheden ligger i, at bageriet har været god til at tilpasse sig tidens udvikling.

Det har været nødvendigt,« som han selv slår fast.

Derfor var det oplagt, at Harlev Bageriet leverede til den lokale brugs, da det blev udbredt, at supermarkeder også skulle til at forhandle bagerbrød. Da Bilka ville have en bager, så rykkede Charles Kristensen ind med en butik lige ved kasselinjen, og da burgere for alvor blev populære i Danmark, så fik Charles Kristensen arrangeret, at Harlev Bageri leverede sesamboller til en af de første burgerbarer i Aarhus. I Magasin og ved rutebilstationen i Aarhus har aarhusianerne også haft mulighed for at købe Charles Kristensens bagværk.
»Bagerbranchen er jo egentlig en ret stabil branche. Den kan selvfølelig være angrebet af mange faktorer såsom høje priser på varer og husleje, eller når supermarkeder benytter billigt bake-off fra Polen og Tyskland som et trækplaster. Men hvis man tilpasser sig, som vi har gjort, så går det jo ret fint,« fortæller Charles Kristensen.
Nyt bageri på vej
Og sådan er det gået for Harlev Bageri, ret fint. Det er den konstante lyd fra dørklokken i morgen- og formiddagstimerne et tydeligt bevis på. Mellem 300 og 500 kunder køber dagligt deres bagværk i butikken i Harlev, hvor snart 80-årige Charles Kristensen sammen med sin hustru, Connie Kristensen, fortsat har deres daglige gang.
Det er især dessertkager, som trækker folk til. 
»Vi laver mange tapaskager. Det er jo det, man før i tiden kaldte petit four, men det har vi slået os op på,« fortæller Charles Kristensen og giver også en god idé, som bageriet fik for omkring 20 år siden, lidt af æren for, at kunderne kommer igen.
»Vi har noget, vi kalder for bonkringler. Når folk har købt for tusinde kroner, så gemmer de deres boner, og så kommer de og får sådan en kringle. Bare i lørdags blev der givet 19 kringler. Så det er en god måde at holde på kunderne,« fortæller han. 
Men fra 1. april er det slut, når bagerparret lukker Harlev Bageri ned for at gøre plads til de nye ejere. Deres plan er at rive den nuværende bygning ned for at etablere et bageri i nye bygninger på samme adresse, som vil stå færdigt senere på året.
Først skal den store 100 årsdag tilføjes til fortællingen om Harlev Bageri, selvom Charles Kristensen ikke forventer den helt store fejring med reception.
»Det tror jeg ikke, at vi gør. Det har vi gjort så mange gange før,« lyder det med et grin fra bagermesteren, som jo har ret i, at der gennem tiden har været mange jubilæer, når man har eksisteret i 100 år.

Kilde: Lokalavisen