BØRN, PASNING i HARLEV

BØRN, PASNING i HARLEV

Hej, jeg blev bedt om at undersøge planerne i vores område og lovede at sætte svar ind her. Jeg skrev til børn- og ungerådmanden, og hans afdeling svarede dejlig hurtigt. Jeg sætter svaret ind her og vil følge det tæt.
Venlig hilsen
Lone
————
Pasningssituationen i Harlev april 2021
Opsummering
Ifølge den seneste småbørnsprognose forventes stor stigning i børnetallet i Harlev. Stigningen er I løbet af 2020 og 2021 kommet hurtigere og i større omfang end tidligere prognoser har forudset.

Stigningen i børnetallet ses dog ikke på garantidistriktsniveau og medfører derfor ikke, at frigives midler fra ’reserven til sikring af pasningsgarantien’.
Børn og Unge undersøger derfor nu muligheder for at bygge lokalt, selvom der ikke er behov i garantidistriktet. Det kan for eksempel være ved at ved at kapacitetstilpasse andre steder i byen. Bliver det muligt at finansiere dagtil- budsbyggeri i Harlev, kan der placeres en institution på eksisterende areal- reservation på Ketting Parkvej.
Børn og Unge undersøger ligeledes mulighederne for midlertidig kapacitet.
Se uddybende nedenfor.

Nuværende og fremtidig pladssituation
I starten af 2021 var der underskudskapacitet i Harlev svarende til ca. to grupperum. Underskudskapacitet på 2 grupperum i et anvisningsdistrikt er i sig selv ikke usædvanligt, når der er overskudskapacitet andre steder i di- striktet.
I Harlev er der samtidig med aktuel underskudskapacitet en forventet stig- ning i børnetallet svarende til 11 grupper over de kommende 10 år. Når nu- værende underskudskapacitet medregnes, vil der allerede i 2023 være be- hov for en ny 6-gruppers institution i Harlev.

Harlev ligger i garantidistrikt Silkeborgvej. I Silkeborgvej forventer små- børnsprognosen 2021 en stigning i børnetallet i Harlev og et fald i børnetallet i Åbyhøj og Gellerup. Samlet stiger børnetallet i garantidistriktet først fra 2027, og det er derfor ikke muligt at frigive midler fra ’reserven til sikring af pasningsgarantien’ før 2027. Det er derfor ikke umiddelbart muligt at udvide pasningskapaciteten i Harlev.

Børnetal de seneste år
Børnetallet i Harlev har været stigende siden 2019, hvor behovet for pas- ningspladser steg med 19, og alle institutioner blev opnormeret til max kapa- citet. I løbet af 2020 steg børnetallet med 21 børn, svarende til ca. 1,5 grup- pe. Stigningen i børnetallet i 2020 var ca. dobbelt så stort som småbørns- prognosen 2020 forudså. Tilbage i 2020, viste småbørnsprognosen kun en mindre stigning, der ikke gav anledning til at overveje udvidelse af pasnings- kapaciteten i Harlev.

I løbet af foråret har der været en større efterspørgsel på dagtilbudspladser i Harlev end forventet. Den store efterspørgsel forventes at fortsætte, hvilket både ses på ventelisterne og i småbørnsprognosen 2021.

Afsøgning af muligheder for at udvide pasningskapaciteten
Da der ikke kan frigives midler fra reserven til sikring af pasningsgarantien på baggrund af småbørnsprognosen, vil Børn og Unge undersøge om kapa- citeten kan nedjusteres andre steder i byen, så pasningspladserne kan ska- bes der hvor behovet er.

Arealreservationer og muligheder for midlertidig kapacitet
Børn og Unge har en arealreservation på Ketting Parkvej, hvor der kan byg- ges 4-5 dagtilbudsgrupper. Børn og Unge har ikke yderligere arealreservati- oner I Harlev. Grundet det store lokale behov undersøger Børn og Unge, om der kan bygges dagtilbud i tilknytning til Næshøjskolen.
Det tager 2-3 år at bygge en ny dagtilbudsafdeling. Børn og Unge er i gang med at undersøge, om der kan etableres midlertidig kapacitet i eksisterende lokaler i Harlev. Det undersøges også, om der kan placeres en pavillon i på Ketting Parkvej i en midlertidig periode.

28. april 2021 Side 1 af 2
BØRN OG UNGE
Økonomi og Administration Aarhus Kommune
Planlægning
Grøndalsvej 2 8260 Viby J
Telefon: 28 35 26 00 Direkte telefon: 41 85 47 16
Direkte e-mail: josgar@aarhus.dk
Sag: 21/034408-8 Sagsbehandler: Josefine Garde

Kilde: Lone Hindø